Basisrecept voor bananenbrood

Gezonde bananenbrood in plakjes gesneden op een houten snijdplank

Het lekkerste basisrecept voor bananenbrood. Bananenbrood is een cake gemaakt van, verrassing, bananen! Heerlijk als tussendoortje, bijvoorbeeld besmeerd met notenpasta. Het is super makkelijk om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. De basis moet echter wel goed zijn, en daarvoor heb ik dit super simpele recept voor je. Je kunt het uiteraard ook alleen het basisrecept maken; die is namelijk al fantastisch! Wacht maar tot je keuken naar vers gebakken bananenbrood ruikt.

Hoe maak je bananenbrood?

In dit recept gebruik ik havermeel en gemalen speltvlokken als graanbasis, samen met bakpoeder en kaneel. Daarbij horen uiteraard nog bananen, agave siroop (of suikervrij alternatief), vloeibare bakboter en eieren. Het is een super simpel recept.

Is bananenbrood glutenvrij?

Dat ligt eraan. In dit recept gebruik ik spelt; dat is niet glutenvrij. Je kunt dit vervangen door bijvoorbeeld bruine rijstmeel of nog meer havermout.

Is dit recept voor bananenbrood vegan?

Nee. In dit recept gebruik ik eieren en dat is niet vegan.

Kun je de bananenbrood invriezen?

Ja hoor! Dat kan. Snijd ze in plakjes en verpak ze in huishoudfolie. Ze zijn dan nog zo’n 3 maanden goed, maar geloof me; voor die tijd is hij allang op.

Voedingsstoffen

Deze bananenbrood is een bron van fosfor! Wil je van dit plakje bananenbrood een verzadigend tussendoortje maken? Besmeer met een notenboter voor extra onverzadigde vetten en eiwitten.

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
Bananenbrood (basisrecept)

Bananenbrood (basisrecept)

Geschreven door Kimmylee
Voorbereidingstijd
5 Min
Kooktijd
35 Min
Totale tijd
40 Min

Ingrediënten

Natte ingrediënten
Droge ingrediënten
Extra's

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Blend alle natte ingrediënten tot een glad geheel. Blend de havervlokken en speltvlokken tot meel. Meng nu in een aparte grote kom de droge ingrediënten. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer er rustig doorheen.
  2. Vet een bakblik in met wat vloeibare bakboter. Doe hier het bananenmengsel in. Hak de noten grof en verdeel over het bakblik. Roer het met een klein theelepeltje door het beslag, zodat de noten gelijk verdeeld zijn over de cake.
  3. Doe dit ongeveer 35 à 45 minuten in de oven. De tijd verschilt per oven. Houd het in ieder geval vanaf 35 minuten goed in de gaten!

Dieetkenmerken

Glutenvrij: ja*

Lactosevrij: ja

Vega: ja

Vegan: nee


Low FODMAP optie:

Gebruik geen speltmeel, maar bruine rijstmeel. Gebruik geen overrijpe bananen (met veel bruine vlekken), maar gewone gele bananen.


*Gebruik bruine rijstmeel in plaats van speltvlokken. Gebruik glutenvrije havermout als je coeliakie hebt.


Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per plak

Kcal 150
Vet 5,8 g
Verz. vet 0,9 g
Koolhydraten 19 g
Suikers* 7,8 g
Vezels 2,1 g
Eiwit 4,3 g
Zout 0,03 g
 

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 plak. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?


Voor de hoeveelheden van dit recept is gebruik gemaakt van maatlepeltjes, omdat de grootte van lepels en theelepels nog wel eens kan verschillen. Door maatlepeltjes te gebruiken heb je dus altijd dezelfde hoeveelheid zoals aangegeven in een recept. Ik gebruik deze van Dille & Kamille, maar je kunt ze tegenwoordig overal kopen.


Vorige
Vorige

Quinoasalade met gegrilde broccoli en kikkererwten

Volgende
Volgende

Tomatenrisotto met (vegan) chorizo en gegrilde groente