Vegetarische lasagne met ricotta en aubergine

Een heerlijke vegetarische lasagne met lagen van lasagnebladen en aubergine met daartussen een heerlijke ricotta tomatensaus, afgetopt met Parmezaanse kaas. Met simpele aanpassingen glutenvrij, maar ook low FODMAP.

Is deze lasagne met ricotta lactosevrij?

Deze lasagne is niet lactosevrij. Echter kunnen veel mensen met lactose intolerantie wel een beetje lactose verdragen. Hoeveel is afhankelijk van je eigen tolerantie. Je kunt ook de low FODMAP aanpassing voor de ricotta gebruiken om te zorgen dat deze lasagne zeer laag in lactose is.

Hoe maak ik deze lasagne glutenvrij?

Dat is heel simpel! Je vervangt de volkoren lasagnebladen voor glutenvrije lasagnebladen. Alle andere ingrediënten zijn glutenvrij. Check alleen wel de verpakking van de ingrediënten op ‘sporen van’ bijvoorbeeld.

Voedingsstoffen

Deze lasagne met ricotta, aubergine en Parmezaanse kaas is rijk aan eiwitten en een bron van vezels. Daarnaast is hij rijk aan calcium. Met name door Parmezaanse kaas en ricotta, maar ook spinazie levert relatief veel calcium. Spinazie bevat daarnaast ook veel magnesium en ijzer. Zowel ricotta als spinazie bevatten een hoop zink. Naast zink, is deze lasagne ook rijk aan andere antioxidanten zoals bètacaroteen, vitamine E en vitamine C.

Verder bevat dit gerecht ook een hoop B-vitamines, zoals vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6, maar ook een hoop vitamine B12.

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
Porties: 2
Geschreven door: Kimmylee
Ricotta lasagne met aubergine en spinazie

Ricotta lasagne met aubergine en spinazie

( 0 reviews )
Voorbereidingstijd: 10 MinKooktijd: 40 MinTotale tijd: 50 Min

Ingrediënten

Kruiden en specerijen

Instructies

  1. Verhit de oven op 180 graden. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de paprika in blokjes en de aubergine in plakken (in de lengte). Verhit de helft van de olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook. Voeg hier vervolgens de paprika aan toe. Bak dit kort aan.
  2. Voeg de passata bij de groente en vervolgens beetje bij beetje de spinazie tot deze geslonken is. Voeg de paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Laat sudderen en ga door naar de volgende stap.
  3. Verhit de andere helft van de olijfolie een grillpan of koekenpan. Bak hier de aubergine in aan beide kanten tot deze een beetje bruin wordt.
  4. Voeg vervolgens de ricotta toe aan de saus en schep goed om. Verdeel een klein beetje saus over de bodem van een ovenschaal. Leg hier de lasagnebladen op. Voeg daarna weer een laagje saus toe en vervolgens de aubergineplakken. Herhaal dit tot alles op is, maar eindig wel met saus. Top af met de Parmezaanse kaas. Doe de lasagne ongeveer 30 minuten in de oven.

Dieetkenmerken

Lactosevrij: nee

Glutenvrij: ja, als je glutenvrije lasagnebladen gebruikt

Vega: ja

Vegan: nee


Low FODMAP optie:

Gebruik geen ui en knoflook, maar bak in knoflookolie. Gebruik glutenvrije lasagnebladen. Let erop dat je passata (gezeefde tomaten) gebruikt zonder toevoeging van ui en knoflook. 75 gram aubergine is onderdeel van de groene lijst en 180 gram aubergine is onderdeel van de oranje lijst. Vervang eventueel een deel van de aubergine met een extra laagje glutenvrije lasagnebladen. 40 gram ricotta is onderdeel van de groene lijst, 120 gram is onderdeel van de oranje lijst. Per portie zit je daar tussen in, dus houd hier rekening met je eigen tolerantie of voeg voor de zekerheid maximaal 40 gram ricotta per persoon toe.


Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

Kcal 445
Vet 22 g
Verz. vet 11,2 g
Koolhydraten 33,7 g
Suikers* 17,9 g
Vezels 9,5 g
Eiwit 23,5 g
Zout 1,72 g
 

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept (zonder acaï). De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?

Vorige
Vorige

Tomatenrisotto met (vegan) chorizo en gegrilde groente

Volgende
Volgende

Proteïne ijskoffie