Quinoasalade met gegrilde broccoli en kikkererwten

Een heerlijk recept voor een simpele quinoasalade met gegrilde broccoli en geroosterde kikkererwten. Een recept die ontstond toen ik met wat kliekjes een simpele salade wilde maken en uiteindelijk mega lekker bleek te zijn.

Is deze salade gluten- en lactosevrij?

Quinoa is glutenvrij. Verder bevat het recept geen glutenbevattende ingrediënten, dus deze quinoasalade is glutenvrij! De witte kaasblokjes bevatten echter wel lactose en afhankelijk van de mate van jouw lactose intolerantie kun je zelf bepalen of je dit kunt eten of niet. Er bestaan echter ook lactosevrije witte kaasblokjes, namelijk deze.

Moet ik gezouten of ongezouten amandelen gebruiken?

Dat is geheel aan jou! Veel zout eten is uiteraard niet goed voor de bloeddruk, maar één portie gezouten amandelen zal niet meteen leiden tot een te hoge bloeddruk (hypertensie). Het gaat, zoals altijd, om je gehele voedingspatroon. Heb je hypertensie? Dan kan het uitwisselen van gezouten amandelen voor ongezouten amandelen al een mooie stap zijn natuurlijk. Benieuwd wat je nog meer kunt doen bij een te hoge bloeddruk? Lees dan hier mijn blogartikel over dingen die je zelf kunt doen bij een te hoge bloeddruk!

Is er ook een vegan variant?

Ja zeker! Je kunt een vegan versie van witte kaasblokjes gebruiken voor de smaak, of de witte kaas helemaal weglaten. Je kunt de kaas ook vervangen door elke andere vegan topping die jij lekker vindt. Wees creatief zou ik zeggen!

Voedingsstoffen

Deze quinoasalade bevat een hoop goede voedingsstoffen. De salade bevat ongeveer 25 gram eiwitten en is daarom ook een mooie maaltijd om te nemen voor het sporten. Ook bevat hij ongeveer 15 gram vezels; dat is de helft van de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vezels! Deze quinoasalade is daarnaast rijk aan calcium, magnesium, ijzer, zink, vitamine E, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Een mooie bijdrage aan je ADH vitamines en mineralen!

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
Porties: 2
Geschreven door: Kimmylee
Quinoasalade met gegrilde broccoli en geroosterde kikkererwten

Quinoasalade met gegrilde broccoli en geroosterde kikkererwten

Voorbereidingstijd: 10 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 30 Min

Ingrediënten

Kruiden en specerijen

Instructies

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de broccoli in roosjes en was ze. Spoel de kikkererwten goed af. Kook ondertussen de quinoa volgens de verpakking.
  2. Voeg de helft van de olijfolie en de helft van alle kruiden en specerijen met de kikkererwten. Doe ditzelfde met de broccoli; hussel goed doorelkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de broccoli hierover. Doe dit ongeveer 15 à 20 minuten in de oven.
  3. De kikkererwten grill je in een grill- of koekenpan, ongeveer 10 minuten. Schud de pan tussendoor. Snijd de komkommer ondertussen in kwartjes.
  4. Verdeel de quinoa, broccoli, kikkererwten, komkommer, kaasblokjes, rucola en de amandelen over borden. Top eventueel af met een klein beetje olijfolie en kruiden naar keuze. Eet smakelijk!

Dieetkenmerken

Lactosevrij: ja, als je lactosevrije witte kaasblokjes gebruikt

Glutenvrij: ja

Vega: ja

Vegan: nee


Low FODMAP optie:

Gebruik geen knoflookpoeder, maar vervang de olijfolie voor knoflookolie. 40 gram kikkererwten uit blik is onderdeel van de groene lijst, 85 gram is onderdeel van de oranje lijst. 12 gram amandelen is onderdeel van de groene lijst, 24 gram is onderdeel van de rode lijst. Er is geen hoeveelheid bekend als oranje portie.


Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

Kcal 607
Vet 34,1 g
Verz. vet 5,7 g
Koolhydraten 42,5 g
Suikers* 4,9 g
Vezels 15,1 g
Eiwit 25 g
Zout 0,81 g
 

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept (zonder acaï). De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?


Voor de hoeveelheden van dit recept is gebruik gemaakt van maatlepeltjes, omdat de grootte van lepels en theelepels nog wel eens kan verschillen. Door maatlepeltjes te gebruiken heb je dus altijd dezelfde hoeveelheid zoals aangegeven in een recept. Ik gebruik deze van Dille & Kamille, maar je kunt ze tegenwoordig overal kopen.


Vorige
Vorige

Zelfgemaakte granola

Volgende
Volgende

Basisrecept voor bananenbrood