Zelfgemaakte granola

Zelf (glutenvrije) granola maken is super makkelijk en ook nog eens lekkerder dan die uit de winkel. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten zoals granen, noten, pitten en zaden. Dit granola recept is een basisrecept die op zichzelf staand al fantastisch is, maar voeg gerust meer of minder ingrediënten toe.

Is deze granola glutenvrij?

Afhankelijk van welke granen je gebruikt is hij wel of niet glutenvrij. In dit recept geef ik je een glutenvrije optie door simpelweg de speltvlokken te vervangen met iets meer havervlokken. Daarnaast gebruik ik in dit recept boekweitkorrels; die zijn helemaal glutenvrij!

Is deze granola suikervrij?

Ik geef in dit recept een optie met en zonder suiker. Je kunt dan zelf kiezen welke variant je wil maken of afwisselen. De maple syrup kun je eventueel vervangen met deze suikervrije variant en de kokosbloessemsuiker kun je eventueel vervangen met deze suikervrije variant. Je hoeft niet per se altijd de suikervrije versie overal van te maken als je dat niet wilt. Balans is uiteraard belangrijk.

Voedingsstoffen

Deze granola is een bron van vitamine B1. Voeg de granola samen met bijvoorbeeld (plantaardig) zuivel, een smoothiebowl of acaïbowl, voor extra voedingsstoffen.

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
Porties: 8
Geschreven door: Kimmylee
Zelfgemaakte granola

Zelfgemaakte granola

Voorbereidingstijd: 15 MinTotale tijd: 15 Min

Ingrediënten

Granola basis
Extra

Instructies

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Meng alle ingrediënten voor de basis van de granola goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de basis granola hierover. Doe de basis granola ongeveer 5 minuten in de oven. Let op: de sterkte van elke oven kan verschillen, dus houd het echt goed in de gaten.
  2. Hak de noten grof en voeg, samen met de kokossnippers, toe aan de bakplaat met basis granola. Doe vervolgens nog maximaal 4 minuten in de oven. Ook dit kan erg snel gaan, en soms is de granola al eerder klaar. Let erop dat de granola en de kokossnippers een beetje bruin worden, maar niet zwart.
  3. Laat na het bakken goed afkoelen, zodat het voldoende crunch krijgt!

Dieetkenmerken

Lactosevrij: ja

Glutenvrij: ja, met aanpassing*

Vega: ja

Vegan: ja


Low FODMAP optie:

Gebruik in plaats van speltvlokken, extra havervlokken. Vervang de kokosbloessemsuiker met gewone basterdsuiker. Bij suikeralternatieven is het belangrijk om te letten op FODMAP rijke ingrediënten (suikeralcoholen). Voor de rest is deze granola in een portie van 40 gram low FODMAP.


* gebruik extra havervlokken in plaats van speltvlokken, maar zorg dat je 100% glutenvrije havervlokken gebruikt als je coeliakie hebt. Elk klein spoortje van gluten (bijv. door verwerken in dezelfde machines) kan klachten geven. Bij afwezigheid van coeliakie en het FODMAP dieet zal dit geen klachten geven.



Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

Kcal 185
Vet 10,4 g
Verz. vet 1,8 g
Koolhydraten 18 g
Suikers* 3,2 g
Vezels 2,8 g
Eiwit 3,6 g
Zout 0,13 g
 

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept (zonder acaï). De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?


Voor de hoeveelheden van dit recept is gebruik gemaakt van maatlepeltjes, omdat de grootte van lepels en theelepels nog wel eens kan verschillen. Door maatlepeltjes te gebruiken heb je dus altijd dezelfde hoeveelheid zoals aangegeven in een recept. Ik gebruik deze van Dille & Kamille, maar je kunt ze tegenwoordig overal kopen.


Vorige
Vorige

Lekkerste zelfgemaakte acaï bowl

Volgende
Volgende

Quinoasalade met gegrilde broccoli en kikkererwten