Tomatenrisotto met (vegan) chorizo en gegrilde groente

wit bord met tomatenrisotto, gegrilde groente, chorizo en basilicum

Een lekkere smeuïge tomatenrisotto met (vegan) chorizo; een heerlijk en simpel recept. Risottorijst is één van de dingen die ik eigenlijk altijd in huis heb. Het is namelijk super makkelijk om te bereiden en afhankelijk van wat je in huis hebt kun je er eindeloos mee variëren. Zo kwam ik op een doordeweekse dag op het idee om een tomatenrisotto met chorizo te maken. Ik eet eigenlijk helemaal niet zo vaak chorizo, maar ik vond dat deze kruidige Spaanse worst met tomaten risotto een match made in heaven was. Omdat de smaak van chorizo zo intens is heb je er ook helemaal niet veel van nodig!

Hoe maak ik tomaten risotto?

Je maakt deze risotto door passata toe te voegen! Dit doe je samen met de bouillon, net als bij een klassieke risotto. Super simpel! Je kunt eventueel ook tomatenblokjes uit blik gebruiken.

Welke groente smaken goed bij tomaten risotto?

Ik vind gegrilde groente bij risotto altijd een goed idee. Vooral paprika en courgette lenen zich hier goed voor, maar je kunt praktisch elke groente gebruiken die je wilt. Ik doe paprika en courgette vaak 20 à 25 minuten in de oven op 200 graden, maar de tijd kan verschillen per soort groente en soort oven. Zo vind ik gegrilde aubergine ook fantastisch, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor iets zoets gaan zoals wortel.

Welk vegan alternatief gebruik je voor chorizo?

Chorizo is uiteraard niet vegan, maar er zijn ook vegan alternatieven op chorizo. Zoals bijvoorbeeld die van Heura of Garden Gourmet. Deze bevatten overigens ook minder zout dan chorizo. Je kunt chorizo overigens ook gewoon weg laten!

Is deze tomatenrisotto glutenvrij?

In dit recept gebruik ik geen glutenbevattende granen. Wel kan het zijn dat in bepaalde voorverpakte ingrediënten tarwe, of andere glutenbevattende granen, gebruikt wordt. Als je coeliakie hebt is het dus heel belangrijk om de verpakkingen te checken. Bijvoorbeeld in bouillonblokjes. Vaak wordt in chorizo geen tarwe gebruikt, maar het is nooit verkeerd om toch even de verpakking te checken.

Is dit recept voor tomatenrisotto lactosevrij?

Ja! Dit recept bevat geen lactose.

Voedingsstoffen

Deze tomatenrisotto is een bron van eiwit, met name door de chorizo. Chorizo bevat natuurlijk ook relatief veel verzadigd vet en zout. Door de sterke smaak heb je echter ook minder nodig; maar 125 gram voor 2 porties. Daarnaast is deze tomatenrisotto rijk aan ijzer, zink, vitamine E, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en fosfor.

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
Tomatenrisotto met (vegan) chorizo en gegrilde groente

Tomatenrisotto met (vegan) chorizo en gegrilde groente

Porties 2
Geschreven door Kimmylee
Voorbereidingstijd
10 Min
Kooktijd
25 Min
Totale tijd
35 Min

Ingrediënten

Risottorijst
Groente en chorizo
Kruiden en specerijen

Instructies

  1. Verwarm de oven op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de courgette in dikke plakken en de paprika in gehalveerde reepjes. Leg de groente op de bakplaat en verdeel hier de helft van de olijfolie over, samen de paprikapoeder en de helft van de Italiaanse kruiden. Doe dit ongeveer 20 à 25 minuten in de oven.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit de andere helft van de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens de risottorijst toe samen met de balsamico azijn. Laat even een minuutje aanbakken.
  3. Bereid ondertussen de bouillon. Voeg beetje bij beetje zowel bouillon als passata toe aan de risotto rijst tot de rijst gaar is. Hak ondertussen de basilicum fijn en snijd de chorizo in kwartjes.
  4. Verhit een koekenpan zonder olie (indien je een goede anti-aanbaklaag hebt) en bak hierin de chorizo, ongeveer 5 minuten. Wanneer de risotto gaar is voeg je de basilicum, zwarte peper en de andere helft van de Italiaanse kruiden toe. Tot slot schep je hier de chorizo en de gegrilde groente doorheen.

Dieetkenmerken

Lactosevrij: ja

Glutenvrij: ja*

Vega: ja, met aanpassing**

Vegan: ja, met aanpassing**


Low FODMAP optie:

Gebruik geen ui en knoflook, maar vervang de olijfolie voor knoflookolie. Kies een bouillonblokje zonder FODMAP rijke toevoegingen zoals ui en knoflook. Volgens de Monash app is 60 gram chorizo een groene portie, maar de hoeveelheid ui en knoflook kan per merk verschillen. Je zou chorizo in de aangegeven hoeveelheid dus kunnen proberen. Liever vervangen? Kies een vlees of vegaproduct zonder toevoeging van ui en knoflook. Beperk courgette tot 65 gram (groen) of 75 gram (oranje) per portie.


* Let erop dat de ingrediënten die je gebruikt ook geen "sporen van" gluten bevat

** Gebruik vegan chorizo

Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

Kcal 584
Vet 29,7 g
Verz. vet 8,9 g
Koolhydraten 54,3 g
Suikers* 16 g
Vezels 6,2 g
Eiwit 21,4 g
Zout 3,53 g
 

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?


Voor de hoeveelheden van dit recept is gebruik gemaakt van maatlepeltjes, omdat de grootte van lepels en theelepels nog wel eens kan verschillen. Door maatlepeltjes te gebruiken heb je dus altijd dezelfde hoeveelheid zoals aangegeven in een recept. Ik gebruik deze van Dille & Kamille, maar je kunt ze tegenwoordig overal kopen.


Vorige
Vorige

Basisrecept voor bananenbrood

Volgende
Volgende

Vegetarische lasagne met ricotta en aubergine