Aardappel-bloemkool ovenschotel met bechamelsaus

Nutrilee-aardappel-bloemkool-ovenschotel-bechamelsaus

Een ovenschotel met kaas en een goede saus is altijd een succes! Daarnaast vind ik het mega handig dat je bij een ovenschotel nog wat overhoudt voor de volgende dag. Hoewel ik ook echt wel kan genieten van een simpel broodje pindakaas tussen de middag, maak je me met de lunch net iets blijer met de leftovers van het avondeten.

Hoe maak ik deze aardappel ovenschotel glutenvrij?

In een saus zoals bechamelsaus zit vaak bloem en dus tarwegluten. Met een beetje bloem voor deze saus is natuurlijk niets mis als je geen coeliakie hebt, maar als je daar heel ziek van wordt is dat dus zeker geen goed idee. Ik vind tapiocazetmeel dan een hele makkelijke vervanger!

Kan ik de aardappel ovenschotel ook vegetarisch maken?

Mocht je dit recept nou graag vega willen maken dan kan je ook kiezen voor vegetarisch gehackt. Let op: in veel vleesvervangers zit vaak tarwe, dus bij een overgevoeligheid of intolerantie even op het etiket kijken!

Hoe maak ik deze aardappel ovenschotel lactosevrij?

Door het gebruik van Becel vloeibaar en lactosevrije melk is de ovenschotel lactosevrij. Hollandse harde kazen zijn ook lactosevrij, dus daarom kan je met een intolerantie gerust geraspte kaas gebruiken.

Voedingsstoffen in aardappel-bloemkool ovenschotel met bechamelsaus

Deze ovenschotel is voornamelijk door de gehakt rijk aan eiwitten, maar ook bloemkool, eiwitten en aardappelen leveren een klein beetje eiwitten. Daarnaast is hij, met name door de bloemkool, een bron van vezels! Ook is deze ovenschotel rijk aan diverse micronutriënten, zoals calcium, zink, vitamine E, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, vitamine B3, vitamine C, foliumzuur en fosfor. Door de kaas en melk krijg je ruim de helft van de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium binnen en samen met de gehakt zorgt dit ook nog eens voor de volledige ADH vitamine B12. De bloemkool en aardappelen bevatten veel vitamine C. Zorg dat je deze niet in te veel water kookt, zodat er minder voedingsstoffen verloren gaan.

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
 

Voedingswaarde per portie

Kcal 584
Vet 26 g
Verz. vet 9,4 g
Koolhydraten 47,6 g
Suikers* 14,3 g
Vezels 9,2 g
Eiwit 35,9 g
Zout 0,96 g

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

 

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?


Vorige
Vorige

Vegan pokébowl met gemarineerde tempeh

Volgende
Volgende

Zwarte bonenbrownies