Asperge salade met mosterd-dille dressing

Een super voedzame salade met asperges, gebakken tofu en mosterd-dilledressing. Helemaal gluten- en lactosevrij en ook nog eens vegan!

Groene asperges hebben naar mijn mening een hele bijzondere smaak; je moet er wel echt van houden. Ik vind ze mega lekker, vooral als het topje krokant wordt door het grillen in de oven. Ik vind ze heerlijk in een salade, maar ook door bijvoorbeeld een risotto. Nederlandse groene asperges zijn van februari tot en met juni verkrijgbaar!

Het lekkerste aan salades vind ik de crunch. Ik heb daarom altijd wat saladebasics in huis, denk aan: radijs, komkommer, bleekselderij, bosui, paprika, wortel, noten, pitten en zaden. Andere basics die ik lekker vind: cherrytomaten, zongedroogde tomaten, gemengde sla, babyspinazie, avocado en kiemgroente. Daar kan ik eigenlijk altijd wel iets lekkers van maken.

In deze salade zitten geen granen en dus is hij glutenvrij! Ook heb ik geen gebruik gemaakt van zuivel en vlees, wat betekent dat hij lactosevrij, vega en vegan is. Iedereen kan dus van deze salade genieten! Mocht je nou geen tofu lusten, dan kan je deze salade ook maken met tempeh of (vegetarische) kip.

Voedingsstoffen in aspergesalade

Deze salade met gegrilde asperges en tofu is een bron van eiwit en vezels. Door de tofu is hij ook nog eens rijk aan calcium. Zowel de tofu als de pompoen- en zonnebloempitjes bevatten daarnaast veel magnesium! Verder is deze salade rijk aan ijzer, zink, vitamine E, diverse B-vitamines en fosfor. De salade is ook rijk aan vitamine C en bevat meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

 
Aspergesalade met mosterd dille dressing en tofu

Aspergesalade met mosterd dille dressing en tofu

Porties 2
Geschreven door Kimmylee
Voorbereidingstijd
15 Min
Kooktijd
20 Min
Totale tijd
35 Min

Ingrediënten

Tofu
Asperges

Instructies

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de aspergetips op. Besprenkel de asperges met de olijfolie en de kruiden. Doe ongeveer 20 minuten in de oven.
  2. Snijd de tofu in reepjes en marineer met de olijfolie en de kruiden. Zet even aan de kant. Snijd de komkommer in blokjes, bleekselderij in schijfjes en paprika in reepjes, radijsjes in plakjes en bosui in ringen. Halveer de cherrytomaatjes.
  3. Verhit de pan en bak de tofureepjes tot ze een goudbruine buitenkant krijgen.
  4. Verdeel ondertussen de spinazie, gesneden groente en zongedroogde tomaatreepjes over twee borden. Voeg hier ook de asperges, tofu, de pitjes en de dressing bij. Eet smakelijk!

Dieetkenmerken

Glutenvrij: ja

Lactosevrij: ja

Vega: ja

Vegan: ja


Low FODMAP optie:

Let op: asperge is tot 15 gram onderdeel van de oranje lijst. Dat is niet veel. Vervang eventueel voor 45 gram bimi. Gebruik geen knoflookpoeder, maar bak in knoflookolie. Kies voor gewone spinazie. 15 gram zongedroogde tomaat is ook onderdeel van de oranje lijst. Gebruik het groene gedeelte van de bosui. In de mosterddille dressing zitten 'specerijen' die niet verder gedefinieerd zijn. Maak eventueel een mosterd dille dressing van mosterd, azijn, dille, snufje zout en eventueel een scheutje water.

Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

 
Kcal 552
Vet 32 g
Verz. vet 4,7 g
Koolhydraten 36,5 g
Suikers* 25,4 g
Vezels 11,4 g
Eiwit 23,8 g
Zout 2,2 g

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?

Vorige
Vorige

Zoete aardappelcurry met spinazie

Volgende
Volgende

Glutenvrije proteïnewafels