Baked Feta met basilicum (TikTok)

Het baked feta recept is mega populair op TikTok, en terecht. Het recept is super simpel, maar enorm smaakvol. Daarnaast is hij ook nog eens rijk aan belangrijke voedingstoffen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze trend lange tijd aan me voorbij heb laten gaan, maar toen ik laatst weer een reality show zat te kijken zag ik dat ze daar dit recept hadden gemaakt. Dus ja, ik ben geïnfluenced, maar wel laaiend enthousiast! Het recept is super simpel, want je hoeft eigenlijk alleen maar de ingrediënten in een ovenschaal te doen en te wachten. Oh ja, en de pasta koken.. maar hoe moeilijk is dat nou?! Fun fact: ik probeerde dit recept toen ik mijn reuk en smaak voor een groot gedeelte kwijt was door corona. Dit gerecht was zo smaakvol dat ik het alsnog goed kon proeven.

Wat zit er in het baked feta recept?

Er zijn veel varianten van dit recept, maar de basis bestaat uit feta, cherrytomaten, knoflook, ui, olijfolie en kruiden. In dit recept gebruik ik ook nog eens citroenrasp en -sap, verse tijm en verse basilicum.

Voedingsstoffen

Door de feta en de volkoren pasta zit dit gerecht boordevol eiwitten en zink. Je krijgt met dit gerecht meer dan de helft van de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zink binnen. Feta is daarnaast ook nog eens rijk aan calcium!

Daarnaast levert de volkoren pasta samen met de cherrytomaten een hoop vezels! Volkoren pasta bevat ook veel magnesium en ijzer. Het gerecht is ook nog eens mega rijk aan vitamine C; het bevat zo'n 80% van de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dit komt voor een groot deel door de cherrytomaten.

Verder krijg je met dit gerecht een hoop kalium,  vitamine A, vitamine E, B-vitamines en foliumzuur binnen.

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
Baked Feta Pasta

Baked Feta Pasta

Porties 2
Geschreven door Kimmylee
Voorbereidingstijd
5 Min
Kooktijd
40 Min
Totale tijd
45 Min

Ingrediënten

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de feta in het midden van een ovenschaal en verdeel daaromheen de cherrytomaten.
  2. Snijd de sjalot in kwartjes en plet de knoflooktenen. Leg de knoflook bovenop de cherrytomaten en de tijm op het blok feta. Verdeel de olijfolie over het geheel. Voeg hier ook de chilivlokken en citroensap aan toe. Breng verder op smaak met verse peper.
  3. Zet dit gedurende 40 minuten in de oven. Bereid in de laatste 15 minuten de pasta volgens de verpakking. Hak alvast de basilicum fijn.
  4. Nadat je de feta uit de oven hebt gehaald vis je de sjalotten en de knoflookteentjes eruit. Prak de knoflookteentjes en hak de sjalot in kleinere stukken. Doe dit alles (ook de basilicum) weer terug in de ovenschaal.
  5. Roer alles goed door elkaar en voeg nu ook de pasta toe. Schep nog even goed om voordat je het serveert. Eet smakelijk!

Dieetkenmerken

Glutenvrij: ja, als je glutenvrije pasta gebruikt

Lactosevrij: ja, als je lactosevrije feta gebruikt

Vega: ja

Vegan: nee


Low FODMAP optie:

Gebruik geen sjalot en knoflook, maar vervang de olijfolie voor knoflookolie. Kies voor lactosevrije feta en glutenvrije pasta.

Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

Kcal 691
Vet 35,4 g
Verz. vet 11,1 g
Koolhydraten 63,3 g
Suikers 14 g
Vezels 11,6 g
Eiwit 23,9 g
Zout 2,08 g
 

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept (zonder acaï). De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?

Vorige
Vorige

Naanpizza met yazzara en gehakt

Volgende
Volgende

Broodje pulled jackfruit met coleslaw