Bananenbrood met blauwe bessen
Laatste update: 6 juli 2021
Bananenbrood is een super lekker en gezond tussendoortje. Dit recept is gluten- en lactosevrij, en is daarnaast laag in FODMAPs. Dat betekent dus dat je je niet druk hoeft te maken om buikpijn! Hoe fijn is dat?
Hoe maak je de bananenbrood luchtig?
Een tip die ik ooit van een goede chef kreeg is om de natte ingrediënten rustig door de droge ingrediënten heen te spatelen in plaats van alles in één keer te mixen. Dit om de cake luchtig te houden. Nou geloof me, dat proef je! Hierdoor is mijn recept voor bananenbrood nóg lekkerder geworden.
Hoe lang kun je de bananenbrood bewaren?
De bananenbrood kun je zowel buiten als in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast wordt hij wat sneller droog, dus zorg dat je hem goed verpakt. In de koelkast blijft hij wat langer smeuïg en kun je hem ongeveer 8 dagen bewaren. Als je hem dan natuurlijk niet allang op gegeten hebt! Ik vind het ook handig om bananenbrood in te vriezen, zodat ik altijd een lekkere en gezonde snack heb liggen. Eventjes in de oven en deze bananenbrood smaakt alsof hij net uit de oven is komen rollen. Een bolletje ijs erbij misschien?
Voedingsstoffen in bananenbrood met blauwe bessen
Dit bananenbrood levert een mooie combinatie van koolhydraten en onverzadigde vetten. Met een eiwitrijke spread, zoals zuivel- of notenspread, of een lepeltje kwark voeg je hier extra eiwitten aan toe. Deze bananenbrood is verder een bron van vezels, vitamine E en fosfor.
Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.
Bananenbrood met blauwe bessen
Ingrediënten
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Blend de havervlokken tot havermeel. Voeg hier de rijst- of speltmeel, kaneel en bakpoeder aan toe. Zet even apart.
- Pureer de bananen samen met de siroop, eieren en becel. Spatel het bananenmengsel door de droge ingrediënten.
- Hak de walnoten grof en spatel deze vervolgens ook door het beslag samen met de blauwe bessen.
- Vet een cakeblik in met wat Becel, voeg hier het beslag aan toe en top af met pitten en zaden naar keuze.
- Bak de bananenbrood ongeveer 45 tot 60 minuten in de oven. Na 45 minuten check ik met een prikker of de bananenbrood klaar is! Laat hem wel even afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt. Enjoy!
Dieetkenmerken
Glutenvrij: ja
Lactosevrij: ja
Vega: ja
Vegan: nee
Low FODMAP optie:
Gebruik geen speltmeel, maar bruine rijstmeel. Gebruik geen overrijpe bananen (met veel bruine vlekken), maar gewone gele bananen. Blauwe bessen zijn pas onderdeel van de oranje lijst bij 50 gram per portie en gezien je 75 gram voor de hele cake gebruikt kan dit dus prima.
Voedingswaarde per plak
Kcal | 155 |
---|---|
Vet | 6,6 g |
Verz. vet | 0,9 g |
Koolhydraten | 18,9 g |
Suikers* | 7,5 g |
Vezels | 2,4 g |
Eiwit | 4 g |
Zout | 0,03 g |
Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 plak. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de hoeveelheid aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!
* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.