Bulgursalade met gegrilde aubergine
Een super voedzame (en vullende) salade geschikt als lunch en avondeten. Hij is helemaal vega, maar zoals mijn vriend zegt: "Je mist het vlees helemaal niet!". Ik vind sommige gerechten oprecht lekkerder zónder vlees en deze is daar een voorbeeld van!
Hoe maak ik dit gerecht lactosevrij?
Ik gebruik een lactosevrije variant op witte kaasblokjes. Ik ben ontzettend blij dat Apetina een lactosevrije variant van hun kaasblokjes heeft. Ik vind witte kazen in een salade namelijk mega lekker!
Is bulgur glutenvrij?
Nee, bulgur is niet glutenvrij. Wil je deze salade zonder gluten eten dan kun je de bulgur vervangen voor quinoa of rijst.
Voedingsstoffen
Deze salade is een bron van vezels en eiwit! De bulgur, pompoenpitten, zonnebloempitten en zongedroogde tomaatjes zorgen voor een flinke hoeveelheid magnesium! Namelijk ruim de helft van de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Daarnaast is deze salade rijk aan ijzer, zink, vitamine A, vitamine E, diverse B-vitamines, foliumzuur, vitamine C en fosfor!
Door het gebruik van een bouillonblokje bevat hij wel veel zout. Wil je minderen met zout? Gebruik dan een natriumarm bouillonblokje!
Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.
Vega Bonenburrito
Ingrediënten
Instructies
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Snijd de waspeen, paprika en courgette in blokjes en de bosui in ringen. Snipper de ui en pers de knoflook.
- Fruit de ui en knoflook met wat olijfolie in een koekenpan.
- Voeg hier de groente bij en de kruiden. Bak even aan en voeg daarna 100ml water toe. Doe een deksel op de pan en laat 5 minuten op zacht vuur staan.
- Meng ondertussen kwark met de citroensap en wat peper.
- Voeg vervolgens de bonen toe aan de groente en laat nog even goed warm worden.
- Verwarm de tortilla's in de magnetron of oven en vul ze kwarksaus, rijst, groente en bosui.
Dieetkenmerken
Glutenvrij: ja, met glutenvrije wraps
Lactosevrij: ja
Vega: ja
Vegan: ja, met plantaardige kwark
Low FODMAP optie:
Vervang de tortilla voor een glutenvrije FODMAP geschikte tortilla. Gebruik één soort bonen; van zwarte bonen kun je max. 45 gram per portie gebruiken (= groene lijst) en kidneybonen zijn vanaf 30 gram per portie onderdeel van de oranje lijst. Van de bosui gebruik je alleen het groene gedeelte. Laat de ui en knoflook weg. In plaats van olijfolie gebruik je knoflookolie om in te bakken. Courgette is per portie tot 65 gram onderdeel van de groene lijst.
Voedingswaarde per portie
Kcal | 522 |
---|---|
Vet | 24,2 g |
Verz. vet | 6 g |
Koolhydraten | 50,3 g |
Suikers* | 18,1 g |
Vezels | 14 g |
Eiwit | 17,9 g |
Zout | 3,17 g |
Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!
* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.