Frisse kipgehakt burger met tzatziki
Deze sappige kipgehakt burger met munt smaakt super fris. Heerlijk om te eten met zoete aardappelfrietjes en rauwkostsalade. Een keer iets anders dan je gewone hamburger van rundvlees. Dit wil je, echt waar! Het recept is een ware klassieker binnen mijn vriendinnengroep. Ik kon er altijd enorm naar uit kijken als we deze hamburgers van kipgehakt gingen eten. Je kunt de kipgehakt zowel gekruid als ongekruid kopen. Voor het gemak kies ik vaak voor gekruid, maar je kan hem natuurlijk ook gewoon zelf kruiden.
Voedingsstoffen in frisse kipgehakt burger met tzatziki
Deze frisse kipgehaktburger is rijk aan eiwit; hij bevat ruim 27 gram eiwitten! Daarnaast is hij ook nog eens rijk aan vitamine B6, door de kipgehakt, en aan vitamine B3 en fosfor. Dit recept is ook nog eens een bron van ijzer, selenium, vitamine E, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B12. Wel zou ik hier nog iets bij eten met nog meer voedingsstoffen zoals vitamine C en vezels. Een rauwkostsalade met rode paprika, spitskool en worteltjes levert o.a. weer extra vitamine C én A. Zoete aardappel is ook een bron van vitamine A, maar ook diverse B-vitamines en vezels. Een goed idee dus om deze burger te eten met zoete aardappelfrietjes.
Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.
Frisse kipgehakt burger met tzatziki
Ingrediënten
Instructies
- Doe 2/3 van de paneermeel in een kom. Snijd de bosui en de blaadjes munt fijn en meng deze met het kipgehakt. Voeg hier de rest van de paneermeel aan toe met de paprikapoeder, knoflookpoeder, provenciaalse kruiden, peper en zout.
- Maak hier twee burgers van en druk beide kanten van de burgers in de paneermeel. Laat even opstijven in de koelkast.
- Pers het knoflookteentje, rasp de komkommer (of hak fijn) en meng door de kwark samen met citroensap en peper en zout naar smaak.
- Bak de kipburgers aan beide kanten in 6 à 8 minuten gaar, in een grill- of koekenpan. Bak ondertussen de broodjes af.
- Prak een halve avocado op beide broodjes. Leg de burgers op de broodjes met daar bovenop een flinke eetlepel knoflook-kwarksaus.
Dieetkenmerken
Glutenvrij: ja
Lactosevrij: ja
Vega: nee
Vegan: nee
Low FODMAP optie:
Zorg dat je zowel glutenvrije paneermeel als afbakbroodjes gebruikt. Sommige producten van schär hebben een low FODMAP sticker; die zijn getest op FODMAPS. Gebruik het groene gedeelte van de bosui. Gebruik geen knoflook en knoflookpoeder, maar bak in knoflookolie. Tot 45 gram avocado is onderdeel van de oranje lijst.
Voedingswaarde per portie
Kcal | 347 |
---|---|
Vet | 12,7 g |
Verz. vet | 2,2 g |
Koolhydraten | 29,1 g |
Suikers* | 5,2 g |
Vezels | 3,7 g |
Eiwit | 27,2 g |
Zout | 0,61 g |
Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!
* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.