Gele rijst met tomatensaus en pijnboompitjes

Een super makkelijke, maar smaakvol gerecht. Gele rijst met tomaten saus, rucola en geroosterde pijnboompitjes. Misschien denk je: gele rijst en pastasaus? Maar oprecht, dit móet je proberen.

Ik at dit in m’n studententijd best vaak, omdat het super makkelijk en snel te maken is. Hij zit ook nog eens boordevol vitamines en mineralen, die je ook als studenten heel goed kunt gebruiken.

Wat ik zelf heel prettig vind aan dit gerecht is dat je de saus makkelijk kunt invriezen; één van mijn tips om gezond eten en leven makkelijker te maken. Je kunt de saus dan gebruiken voor zowel dit gerecht als een heerlijke pasta! Hoe fijn is dat?!

Door simpelweg de gehakt te vervangen door vega gehackt of linzen kun je dit gerecht vega(n) maken. Van nature is hij gluten- en lactosevrij. Dus iedereen kan genieten van deze gele rijst met tomatensaus en pijnboompitten!

Voedingsstoffen

De gele rijst met tomatensaus is een bron van eiwit! Vooral door het gehakt. Er zitten echter niet heel veel vezels in. Wanneer je de gehakt zou vervangen voor linzen is hij wel en bron van vezels.

Verder is dit gerecht rijk aan magnesium, ijzer, selenium, zink, vitamine A, vitamine E, diverse B-vitamines, vitamine C, jodium en fosfor. Het gerecht bevat wel relatief veel zout. Wil je minderen met zout? Gebruik dan passata in plaats van frito.

Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.

 
Porties: 2
Geschreven door: Kimmylee
Gele rijst met tomatensaus en pijnboompitjes

Gele rijst met tomatensaus en pijnboompitjes

( 0 reviews )
Voorbereidingstijd: 15 MinKooktijd: 15 MinTotale tijd: 30 Min

Ingrediënten

Kruiden en specerijen

Instructies

  1. Bereid de gele rijst volgens de verpakking. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd ook de groente in blokjes of kleine stukjes, als je geen gesneden groente hebt gekocht.
  2. Verhit wat olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens het gehakt toe, samen met de kruiden en specerijen, en bak rul. Voeg vervolgens ook alle gesneden groente toe en laat even kort aanbakken.
  3. Snijd de verse basilicum fijn en voeg, samen met de frito, toe aan de groente. Laat ongeveer 10 minuten sudderen. Rooster ondertussen ook de pijnboompitjes.
  4. Serveer de gele rijst met de rode saus, pijnboompitjes en rucola. Eet smakelijk!

Dieetkenmerken

Glutenvrij: ja

Lactosevrij: ja

Vega: nee, wel met vega gehackt of linzen

Vegan: nee, wel met vega gehackt of linzen


Low FODMAP optie:

Gebruik geen ui en knoflook, maar bak in knoflookolie. Gebruik een tomatensaus zonder toevoeging van knoflook en ui, bijvoorbeeld passata/gezeefde tomaten. Voor de vega versie is het belangrijk om een low FODMAP vleesvervanger te gebruiken, zoals die van Quorn, of maximaal 45 gram linzen (oranje lijst). Maak gebruik van low FODMAP groente; gebruik dus geen voorgesneden groente. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor paprika, wortel en maximaal 75 gram courgette (oranje lijst). 1 el pijnboompitjes valt onder de groene lijst.


Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag #nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

 
Kcal 740
Vet 31,5 g
Verz. vet 7,5 g
Koolhydraten 82,1 g
Suikers* 19,2 g
Vezels 7,7 g
Eiwit 28,3 g
Zout 3,09 g

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit betreft zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?

Vorige
Vorige

Gele curry met pompoen en kip

Volgende
Volgende

Kwark met gebakken appel en noten