Glutenvrije American Pancakes

Nutrilee-glutenvrije-american-pancakes

De originele American pancakes bevatten weinig vezels en eiwitten en juist veel (toegevoegde) suikers. Deze versie van American pancakes zijn met een paar simpele aanpassingen gluten- en lactosevrij en eventueel ook suikervrij. Dat is geheel aan jou! Geloof me: deze glutenvrije American pancakes zijn minstens zo lekker als het originele recept! In vergelijking met gewone pannenkoeken zijn de American pancakes meer fluffy en dikker. Ik vind ze heerlijk als ontbijt, maar ook als lunch.

Hoe maak ik de American pancakes suikervrij?

Als je ze helemaal American wil maken dan hoort daar natuurlijk maple syrup bij, maar een andere siroop of stroop kan natuurlijk ook. Als je liever een suikervrije siroop gebruikt zijn er genoeg lekkere opties. Ik gebruik zelf dan wel eens de maple walnut syrup van Walden’s farms (no spon), maar gebruik vooral een variant die jij lekker vindt. Daarnaast kun je de suiker vervangen voor een suikervervanger. Let alleen wel op de zoetkracht; je hebt niet van elke suikervervanger evenveel nodig als suiker.

Wanneer zijn de American pancakes glutenvrij en lactosevrij?

Ik heb onder andere gebruik gemaakt van kokos- en amandelmeel; deze zijn glutenvrij! Vervang de speltmeel voor bruine rijstmeel en de American pancakes zijn helemaal glutenvrij. Tegenwoordig kan je deze melen ook bij supermarkten krijgen, maar lang niet alle supermarkten hebben ze. Ook kleinere biowinkels of bijvoorbeeld Holland & Barrett hebben deze meelsoorten.

Voedingsstoffen in American pancakes

Zowel kokos- als amandelmeel zijn eiwitrijke meelsoorten! Kokosmeel bevat minder vetten in totaal, maar wel meer verzadigd vet. Amandelmeel daarentegen bevat vooral onverzadigde vetten en dus veel minder verzadigd vet. Kokosmeel bevat echter veel meer vezels en dat is weer goed voor de spijsvertering. Tot slot is amandelmeel rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Conclusie: door een mix van beide te gebruiken worden de pancakes een stuk voedzamer. De pancakes zijn rijk aan vitamine E en een bron van selenium, vitamine A, vitamine B2 en vitamine B12. Daarnaast bevatten ze ongeveer een kwart van de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vezels. Voeg hier nog wat rood fruit als toppings aan toe en je krijgt ook meteen een hoop vitamine C binnen.

 
Glutenvrije American Pancakes

Glutenvrije American Pancakes

Porties 2
Geschreven door Kimmylee
Voorbereidingstijd
7 Min
Kooktijd
7 Min
Totale tijd
14 Min

Ingrediënten

Instructies

  1. Meng eerst alle droge ingrediënten en voeg dan de natte ingrediënten toe.
  2. Mix met een garde tot een dik beslag.
  3. Verhit de olijfolie in de pan. Gebruik een grote eetlepel om grote ‘toefjes’ te maken van beslag in de hete pan. Maak de ‘toefjes’ niet te hoog; ze gaan nog rijzen. Zet het vuur ook niet te hoog, want dan brandt de buitenkant aan en wordt de binnenkant niet goed gaar.
  4. Zet op laag vuur en bak beide kanten 2 à 3 minuten aan.

Dieetkenmerken

Glutenvrij: ja

Lactosevrij: ja

Vega: ja

Vegan: nee


Low-FODMAP optie:

Gebruik bruine rijstmeel en geen speltmeel. Vervang de kokosmeel volledig voor meer bruine rijstmeel of amandelmeel. Houd amandelmeel beperkt tot 25 gram per portie. Kies een suikervervanger zoals stevia, maar wel zonder erythritol.


pannenkoeken, glutenvrij, lactosevrij
Dit recept gemaakt?
Tag @nutrilee.nl op Instagram en gebruik de hashtag # nutrilee
 

Voedingswaarde per portie

Kcal 522
Vet 24,5 g
Verz. vet 5,4 g
Koolhydraten 60 g
Suikers* 21,2 g
Vezels 7,4 g
Eiwit 14,2 g
Zout 0,25 g
 

Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!

* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?


Vorige
Vorige

Zwarte bonenbrownies

Volgende
Volgende

Tikka Masala met kip en groente