Indonesische boontjes met geurige rijst en lupine tempeh

Smaakvolle en geurige basmatirijst met Indonesische boontjes en tempeh van lupineboon. Het lijkt wel de Indonesische versie van de Hollandse AVG. Dit gerecht is simpel, voedzaam, vegan, maar vooral ontzettend lekker!

Bij een gerecht zoals deze vond ik ‘gewone’ basmatirijst een beetje saai. Daarom breng ik hem op smaak met gember, ui en knoflook. Super simpel, maar zo lekker! Daarnaast komen deze ingrediënten ook terug in de bereiding van de boontjes, waardoor ze goed bij elkaar passen qua smaak.

Ik gebruik in dit gerecht geen vlees, want ik probeer in ieder geval een aantal dagen per week geen vlees te eten. Het merk Bumi heeft hele fijne vegaproducten op basis van tempeh en seitan; no spon. Deze tempehblokjes zijn gemaakt van Franse lupinebonen. Het fijne aan dit product is dat je (bijna) alle ingrediënten op de lijst zult herkennen; je weet dus wat je eet. Een ander voordeel; deze vleesvervanger bevat minder zout dan andere vleesvervangers. Waar de gemiddelde vegetarische balletjes zo’n 1,75 gram zout bevat per 100 gram, bevat deze 0,9 gram zout per 100 gram.

Wil je helemaal geen verpakte vleesvervangers gebruiken dan kan je natuurlijk ook zelf tempehblokjes marineren en bakken. Daarnaast is kokosmelk relatief hoog in verzadigd vet. Mocht je daar mee willen minderen dan kun je ook Alpro creamy kokosnootdrink gebruiken.

Voedingsstoffen

Dit gerecht is vezelrijk door de sperziebonen, tempeh en de ui. Daarnaast is hij rijk aan kalium, magnesium, ijzer, zink en foliumzuur. Ook levert dit gerecht een hoop calcium, selenium en b-vitamines.

Kcal Vet Verz. vet Koolhydraten Suikers Vezels Eiwitten Zout
819 34,8 g 18,7 g 97,6 g 16,1 g 15,3 g 23 g 0,69 g
 

Ook interessant…

 

Volg je mij al op Instagram?

Vorige
Vorige

Gnocchi met ricotta-spinazie saus

Volgende
Volgende

Cookiedough balletjes