Romige risotto met knolselderij en geroosterde hazelnoten
Een heerlijke romige risotto met knolselderij, champignons, geroosterde hazelnoten en Parmezaanse kaas. Deze gezonde risotto is gluten- en lactosevrij, vega en met simpele aanpassing ook vegan.
Hoe krijg je de risotto zo romig?
Door vloeibare margarine en plantaardige room toe te voegen wordt de risotto extra romig. Ik gebruik het liefst soja slagroom van Alpro, maar een andere plantaardige room zoals haverroom kan ook. Waarom ik plantaardige room gebruik? Deze is lactosevrij en net zo lekker als gewone room!
Hoe maak je deze risotto vegan?
Het enige dierlijke ingrediënt is Parmezaanse kaas. Deze kun je vervangen voor een plantaardige variant op kaas. Daarnaast is het belangrijk om geen kippen- of runderbouillon te gebruiken, want dit is natuurlijk dierlijk. Gebruik bijvoorbeeld groentebouillonblokjes.
Voedingsstoffen
Deze risotto is een bron van vezels; hij bevat namelijk ruim 12 gram vezels. Door de Parmezaanse kaas, knolselderij en de hazelnoten is hij rijk aan calcium. Vooral door de hazelnoten is deze risotto ook nog eens rijk aan vitamine E. Verder is de risotto ook nog rijk aan vitamine B6, vitamine C, foliumzuur en fosfor.
De risotto is ook nog eens een bron van magnesium, ijzer, zink, vitamine D, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B3.
Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.
Romige risotto met knolselderij en champignons
Ingrediënten
Instructies
- Snipper de sjalot en pers de knoflook. Was en schil de knolselderij. Snijd deze in fijne reepjes. Borstel de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
- Verhit wat olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook. Voeg hier vervolgens de knolselderij en de champignons aan toe samen met de Italiaanse kruiden. Laat dit ongeveer 5 minuutjes aanbakken. Ondertussen bereid je de bouillon.
- Voeg nu ook de risottorijst erbij en bak nog even kort mee tot de rijst glazig wordt. Daarna doe je 1/4 van de bouillon en de blaadjes van de verse tijm erbij. Zodra het bouillon is opgenomen door de rijst voeg je weer wat bouillon toe. Herhaal dit tot de risottorijst gaar is. Het kan zijn dat je wat bouillon overhoudt.
- Als de risottorijst gaar is voeg je de vloeibare bak- en braad, plantaardige room toe en de Parmezaanse kaas toe. Schep goed om. Voeg eventueel een beetje peper naar smaak toe.
- Ondertussen hak je de hazelnoten grof en rooster je deze (zonder olie) in een koekenpan tot ze een beetje goudbruin worden. Serveer de risotto met de geroosterde hazelnoten. Eet smakelijk!
Dieetkenmerken
Glutenvrij: ja
Lactosevrij: ja
Vega: ja
Vegan: ja, als je plantaardige kaas gebruikt
Low FODMAP optie:
Gebruik geen ui en knoflook, maar bak in knoflookolie. 75 gram knolselderij per portie is onderdeel van de groene lijst en 100 gram is onderdeel van de oranje lijst. Gebruik champignons uit blik (of pot) of oesterzwammen, daarvan is 75 gram per portie beide onderdeel van de groene lijst. 15 gram hazelnoten is onderdeel van de groene lijst en 30 gram is onderdeel van de oranje lijst.
Voedingswaarde per portie
Kcal | 605 |
---|---|
Vet | 43,1 g |
Verz. vet | 7,1 g |
Koolhydraten | 30,1 g |
Suikers* | 6,9 g |
Vezels | 12,7 g |
Eiwit | 17,9 g |
Zout | 3,95 g |
Hier zie je de voedingswaarde van dit recept (zonder acaï). De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!
* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.