Vegan Groningse mosterdsoep
Vegan, en dus lactosevrije Groningse mosterdsoep. Naast al het mooie wat Groningen te bieden heeft zijn er ook heuse delicatessen hier in 't Noorden. Jawel jawel, Groningse mosterdsoep. I love it! Alleen vaak wel met lactose. Deze variant is met een paar aanpassingen lactosevrij, dus daar kunnen we met z'n allen gewoon van genieten. Ook de vegans kunnen gewoon meegenieten van deze heerlijke mosterdsoep.
Zijn spekjes gezond?
Maar mocht je innerlijke Grunneger nu zeggen: "Ja, maar daar horen spekjes in!" Er zijn ook vegetarische spekjes te koop! En wil je toch gewone spekjes gebruiken? Dat kan alsnog, maar dan is 'ie dus niet vegan. Als je daar niet wakker van ligt ga vooral je gang, maar spekjes bevatten wel relatief veel verzadigd vet. Daarnaast is bewerkt rood vlees eten zeker niet iets wat je elke dag zou moeten doen vanwege de bijkomende gezondheidsrisico's. Mijn conclusie: als je af en toe spekjes wilt eten, you do you! Ik ben niet van de restricties, maar wel een groot voorstander van voeden uit respect naar je lichaam en gezondheid. Dus vanuit dat oogpunt zijn die spekjes wellicht niet iets om élke dag te eten.
Voedingsstoffen in vegan Groningse mosterdsoep
Deze soep levert een bijdrage in B-vitamines en een beetje in vitamine C. Gezien dit een recept is waarvan de portie relatief klein is (ten opzichte van een gewone maaltijd) levert dit weinig energie (kcal), en daarmee ook weinig macronutriënten. Het levert relatief weinig vetten en eiwitten, maar wel een beetje koolhydraten en vezels. Indien je dit wilt eten tijdens de lunch of het avondeten is het daarom misschien geschikter als een voor- of bijgerecht, maar als je gewoon zin hebt in mosterdsoep is dat natuurlijk ook helemaal prima!
Wil je de voedingswaarde van het recept weten? Deze vind je onder het recept.
Vegan Groningse Mosterdsoep
Ingrediënten
Instructies
- Snij de prei in ringen en pers de knoflook. Bak dit kort aan in een pan met olijfolie. Voeg hier vervolgens 2/3 van het water, het bouillonblokje en aardappelen aan toe. Kook dit ongeveer 10 minuten.
- Haal de pan van het vuur en blend alles met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg hier vervolgens de haverroom en één lepel mosterd aan toe, of twee als je van een beetje pit houdt.
- Blend nog even kort en voeg tot slot wat peper naar smaak toe. Is de soep te dik? Dan voeg je de rest van het water toe.
- De gerookte spekreepjes zijn optioneel, maar daardoor is het recept niet vegan meer. Die bak je eerst in een koekenpan voordat je ze aan de soep toevoegt.
Dieetkenmerken
Glutenvrij: ja
Lactosevrij: ja
Vega: ja
Vegan: ja
Low FODMAP optie:
Gebruik in plaats van het witte, het groene gedeelte van de prei. 75 gram hiervan (per portie) is onderdeel van de oranje lijst.
Voedingswaarde per portie
Kcal | 104 |
---|---|
Vet | 6,4 g |
Verz. vet | 1,5 g |
Koolhydraten | 8,8 g |
Suikers* | 1,9 g |
Vezels | 1,6 g |
Eiwit | 1,5 g |
Zout | 0,43 g |
Hier zie je de voedingswaarde van dit recept. De voedingswaarde is gebaseerd op 1 portie. Laat je niet te veel leiden door de voedingswaarde. Wees vrij om de ingrediënten en/of de hoeveelheden van het recept aan te passen naar wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een maaltijd, tussendoortje of voedingsmiddel is meer dan alleen de voedingswaarde. Luister naar je lijf en wees lief voor jezelf!
* De term suikers zegt iets over de hoeveelheid mono- en disachariden. Dit kan zowel natuurlijke suikers als geraffineerde en vrije suikers betreffen. Meer weten over suikers? Klik dan hier.